Spoľahlivé produkty a servis
        pre čistotu akejkoľvek prevádzky

Viete správne sedieť?






Vedeli ste, že v ambulanciách praktických lekárov, ale aj špecialistov na Slovensku sa mesačne predpíše viac ako 150 000 balení liekov odporúčaných pri bolestiach chrbtice. Odborníci sa zhodujú, že dlhodobé sedenie nie je pre ľudský organizmus prospešné a nezodpovedá jeho prirodzenosti. A my súhlasíme.


Moderný človek trávi veľa času v sede.  Sme nútení sedieť, ohýbať sa nad stolom, čo má často za následok bolesti v oblasti krčnej chrbtice a spodnej časti chrbta. 

Čo na to naša chrbtica?

Ľudskú chrbticu tvorí 34 stavcov, medzi ktorými sú mäkké medzistavcové platničky. Zdravá chrbtica je dvojito esovito prehnutá, čo zaisťuje jej dostatočnú pružnosť. Správny tvar chrbtice zaisťujú svaly, ktoré udržujú chrbticu v správnej polohe. Pokiaľ dôjde k ochabnutiu a skráteniu týchto svalov, môže sa chrbtica začať vychyľovať. 

V takomto prípade dochádza k zvýšeniu tlaku na jednotlivé medzistavcové platničky. Najčastejšie k tomuto dochádza v oblasti bedier, kde býva tlak najväčší. Toto všetko je dané nesprávnym spôsobom života, obvykle častým, nesprávnym sedením. 

Celodenné sedenie môže mať negatívny vplyv na hrubé črevo. Podľa renomovaného časopisu „The Washington Post“ štúdie dokázali, že dlhé sedenie zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva a pŕs. Odporúča sa preto pohyb a šport. Pravidelný pohyb vytvára prírodné antioxidanty, ktoré zabíjajú bunky spôsobujúce rakovinu.

Srdce a celý obehový systém môže trpieť v dôsledku príliš dlhého každodenného sedenia. Nedostatok pohybu má za následok zvýšené riziko kardiovaskulárnych chorôb.

Ako správne cvičiť a sedieť

Cvičiť sa dá aj posediačky. Napríklad, keď telefonujeme alebo pijeme čaj. Počas týchto úkonov si môžeme mierne rozcvičiť hrudnú chrbticu: vystrieť chrbát, nadýchnuť sa a s nádychom pritlačiť lopatky smerom k sebe. Odporúča sa vydržať 5 sekúnd a následne s výdychom uvoľníme. Toto zopakujeme 5 – 7-krát.

Dá sa aj inak sedieť. Správne sedenie je aktívne, zdanlivo namáhavejšie a na začiatku si vyžaduje väčšie úsilie. No ak si na sedenie s vystretým chrbtom zvykneme, bude sa zdať prirodzené a automatické.

Každý z nás by chcel sedieť zdravo. Ťažko si predstavíme konkrétnu poučku zdravého sedenia. Väčšina lekárov odporúča sedenie na ergonomickej stoličke.

Správny výber stoličky je pre zdravú chrbticu veľmi dôležitý. Platí to najmä pre ľudí, ktorí trávia sedením viac času ako 1 hodinu denne. Ide predovšetkým o sedavé zamestnania.

Ideálna ergo stolička

Čo by mala mať? Musí mať najmä:


-    pohodlný sedák,

-    kvalitný päťramenný kríž a vhodné kolieska,

-    nastaviteľné opierky rúk a bedrovú podperu, 

-    anatomické operadlo a synchrónny alebo hojdací mechanizmus. 


Taká stolička vám dá záruku, že budete sedieť dynamicky, často meniť polohu tela a nebudete namáhať len jednu skupinu svalov.

Pri správnom sedení musí byť chrbát v stálom kontakte s operadlom, ktoré naň vyvíja nepretržitý tlak a sedák nesmie tlačiť do podkolenných jamiek.

Pri výbere stoličky odporúčame byť však maximálne opatrní. Ide totiž o stoličky, na ktorých presedíte dlhé hodiny, preto je nutné vybrať si tú vhodnú. Môžete tým predísť zbytočným zdravotným problémom a bolestiam chrbtice.

Optimálne rozmery stoličky by sa mali odvíjať od výšky a váhy používateľa. Všeobecne by však stolička mala spĺňať nasledujúce kritériá 

1. Výška sedadla by mala byť o niečo menšia ako dĺžka nohy ku kolenu

2. Hĺbka sedadla by mala byť taká, aby po úplnom opretí a položení chodidiel plnou plochou na zemi zostala medzera medzi časťou nohy pod kolenom a hranou sedadla

3. Šírka sedadla by mala byť taká, aby bol pri sedení z každej strany bezpečný priestor, tzn. aspoň o niekoľko cm širší ako panva

Stoličky stvorené na prácu

Pracovné stoličky WERKSITZ svojím ergonomicky správnym dizajnom nabádajú k „dynamickému sedeniu“ a zároveň ponúkajú správnu oporu vo všetkých polohách.  Ergonomicky tvarované sedákov a operadiel zaisťujú priaznivé rozloženie tlaku a komfort.  Rôzne typy čalúnenia je možné prispôsobiť okolitým podmienkam. 

Ako „ergonómovia pre produktívne sedenie a státie“ vyrába nemecká firma WERKSITZ ergonomické výrobky od roku 1980. Vyvinuli širokú škálu opôr a stoličiek od štandardných až po na mieru vyrábaných, pre priemysel, obchod, laboratóriá, čisté priestory, ESD, školy a dielne pre zdravotne postihnuté osoby.

Veľký dôraz kladú na pevné a odolné výrobky so zárukou, vyrobené nemeckou presnosťou. Modulárna štruktúra výrobkov zaručuje používateľovi najvyššiu možnú flexibilitu pri používaní, ako aj záruku dostupnosti pre všetky komponenty.

Udržať správnu polohu v sede vám pomôže výber správnej stoličky. Stavte na odborníkov so skúsenosťami. 

Radi s výberom stoličky poradíme!


späť na zoznam