Spoľahlivé produkty a servis
        pre čistotu akejkoľvek prevádzky

Ako predchádzať chorobám z povolania spôsobeným dlhodobým státím

k pri práci dlhodobo stojíte alebo chodíte, vaše kĺby a kosti sú nadmerne namáhané. Prispôsobením pracovného prostredia a pracovných prostriedkov potrebám zamestnanca môžeme predchádzať rôznym zdravotným problémom, ktoré často vedú až k chorobám z povolania.

Našťastie, vo vyhláške Ministerstva zdravotníctva sa myslelo aj na pracovné  prostredie a ustanovujú sa v nej podrobnosti o ochrane zdravia pri pracovnej záťaži. Podľa Zbierky zákonov č. 542/2007 musí byť miesto výkonu práce usporiadané tak, aby zodpovedalo telesným rozmerom a prirodzeným pohybom končatín zamestnancov a aby nedochádzalo k fyziologicky neprijateľným pracovným polohám.



Práca v stoji – výhody:

Pri práci vyžadujúcej neustále státie môžeme striedať väčšie množstvo rôznych polôh tela ako pri práci vyžadujúcej sedenie. Končatiny majú väčší dosah a rozptyl, telo je silnejšie a bdelosť väčšia.

Práca v stoji – nevýhody:

hlavnou nevýhodou sú zdravotné problémy medzi ktoré sa radia ploché nohy, ktoré vedú ku kŕčovým žilám a rôzne ochorenia chrbtice - Muskuloskeletálne poruchy, ktorým sa budeme venovať/sme sa venovali v ďalšom/minulom blogu.

Státie na tvrdej betónovej podlahe je najčastejšia príčina fyzickej únavy. Ak dôjde k únave, dochádza ku strate koncentrácie a produktivity a riziko úrazu na pracovisku sa zvyšuje. Bolesť je oslabujúca a spotrebuje viac energie. Pri dlhšom státí dochádza k zvýšeniu tlaku na chodidlá, žily tiež musia pri státí odolávať väčšiemu tlaku a obeh krvi sa stáva obmedzenejší.

Nezávislé prieskumy potvrdili u viac ako 50% respondentov nepohodlie pri státí na betónovej podlahe bez protiúnavovej rohože.

Najlepšie riešenie pracovnej polohy je kombinácia státia a sedenia, striedanie pracovných polôh a využívanie rôznych ergonomických pomôcok. Tými sú napríklad výškovo nastaviteľný́ pracovný́ stôl, variabilná pracovná stolička, ortopedická a zdravotná obuv, protiúnavové rohože, či opierky nôh.

Protiúnavové rohože okrem iného izolujú chodidlá od studenej tvrdej podlahy.

Sú ergonomicky uspôsobené pre čo najmenšie zaťažovanie chodidiel. Používaním ergonomických protiúnavových rohoží napomáhate ochrane zdravia pri práci v stoji. Povrch rohože núti chodidlo k pohybu, čím sa podporuje krvný obeh. Rohož tlmí nárazy, tepelne izoluje a zabraňuje pošmyknutiu.

Ergonomické protiúnavové rohože vyrobené z polyuretánovej peny:

·         majú najlepší relaxačný a protiúnavový efekt

·         vykazujú lepšie tepelnoizolačné a zvukovo izolačné vlastnosti ako iné materiály

·         lepšie znižujú prenos vibrácií a tlmia nárazy

·         majú guľovité výstupky na vrchnej ploche s protišmykovým efektom

·         oproti iným materiálom vykazujú takmer dokonalú tvarovú pamäť

·         sú dobre recyklovateľné, farebne stále a ľahko sa čistia

V prípade záujmu o bezplatné testovanie protiúnavových ergonomických rohoží vás osobne navštívi náš obchodný manažér. Ak máte ďalšie otázky týkajúce sa rohoží, neváhajte nás kontaktovať na lorika@lorika.sk

Viac informácií o požiadavkách na miesto výkonu práce sa dočítate v Zbierke zákonov č. 542/2007.

 

späť na zoznam